TS&JT Architecture & Design

Doug’s Yard

New dwelling and barn conversion Cambridgeshire

Published in Building Design May 2013

The existing nineteenth century clunch barn is set back from a sparsely developed road on the edge of an historic village, with meadows and the fens to the west. The project, for a small property investment company who purchased the parcel of land, is for the conversion and extension of the barn into a generous three bedroomed dwelling, and for a new dwelling between the barn and the road. The siting and volume of the new house is carefully composed to be in sympathy to the setting of the listed cottage to the north, and to present a generously glazed and formally composed façade to the south-facing garden.

We drew heavily on the work of the English architect Sir Edwin Lutyens’ late arts & crafts houses with the loose arrangement of dormers on the low sweeping north roof slope and the formal south garden façade. Classical features such as the cornice moulding, window surrounds and doric cart lodges are in a tradition of modest houses which are aggrandised by such details.

The house is entered through a small courtyard which is dominated by the tall front door with a surround after Hawksmoor, then into an oval porch which brings the visitor into the house on axis with the openings of a series of rooms in enfilade. The dining room is centred on a high level wall dormer and has a pitched ceiling after the tent room at Schinkel’s Schloss Charlottenhof. Upstairs the four bedrooms are in a row along the south façade, with bathrooms tucked in under the roof pitch.

The clunch walled barn has brick window dressings to the few new openings, a new pantiled roof and and a rebuilt brick extension in the volume of an existing tumbledown lean to. A double fireplace divides the large open living spaces.

The house is of whiteish Cambridgeshire stock bricks, clay pantiles and stone dressings, with a reinstated clunch wall to the street where such a wall stood until the 1960s.

Planning permission granted for slightly altered scheme December 2013.

  • South facade of house.

  • View of new house from street.

  • Site plan.

  • New lane beside house towards barn.

  • North elevation.

  • South elevation.

  • View from barn towards new house.

  • View along street.

  • View of development from rear.

  • House elevations.