TS&JT Architecture & Design

House in Cambridgeshire

New build house

This house is one of the 8 associated with our village development project in Cambridgeshire, and was granted planning permission ahead of the main development in 2018. The house is entered on its gable, which is asymmetrical with a catslide roof to the West and a prominent façade towards the street.

A precast concrete doorcase with fanlight over welcomes visitors into a recessed porch. This gives on to a hallway with a single, central column which denotes the visitor’s passage into the private rooms of the house. The hallway has a stone floor, dark gloss painted walls and an entablature without its frieze which leaves only its guttae hanging from the regula, below the taenia.

The ground floor rooms are organized in enfilade, terminating in a large triple aspect living and dining room. The staircase offers a view down into the tall space of the kitchen below, and the landing gives a view over and across the kitchen, through a central dormer, to the fields beyond. The first floor comprises 3 bedrooms, 2 bathrooms and a dressing room.

The house is to be constructed from a buff Cambridgeshire brick with a rendered band at its base. It has simple openings with flat arches over, concrete cills and clay pantiles.

  • Interior View

  • External View

  • Ground floor plan

  • First floor plan

  • Facade Close Up

  • Cross section

  • Cross section

  • Long section