TS&JT Architecture & Design

Nayland

Remodelling of Regency style house.

This mid-twentieth century Regency style house is located in the Dedham Vale and Stour Valley Area of Outstanding Natural Beauty and Site of Special Scientific Interest. Our client had recently bought the house and wished to extend it to suit their family requirements, but also to improve the rear elevation and garden landscaping.

Our proposal consists of a new deep rear facade in white brick with subtle classical detailing. It provides the additional space required to add a further bedroom and bathrooms to the first floor, and improves both the size of the ground floor reception rooms and kitchen, and their relationship to the exterior. An additional fireplace is added and a small loggia to the garden. The fall in the site is made into a feature with the brick and stone planters, paving and seating area to the rear, while the garden elevation is given a sense of order and balance. The existing side extension is replaced with a new pavilion in rusticated render, and the front elevation is subtly modified to bring the existing garage into use as a utility and store.

Planning permission and conservation area consent granted July 2012.

  • Proposed rear elevation.

  • Existing rear elevation.

  • Proposed ground floor plan.

  • Alternative ground floor plan.

  • Proposed first floor plan.

  • Proposed front elevation.

  • Proposed rear elevation.

  • Proposed front elevation.